Na anderhalf tot twee dagen kan een coatinglaagje worden aangebracht tegen uitdrogen en schimmelvorming. Om de kaaskorst schoon van schimmelgroei te houden wordt er gebruik gemaakt van korstbedekkingmiddel of plastic-coating. Deze geleiachtige producten worden, zodra de kaas pekeldroog is, op de korst aangebracht. Hiervoor wordt meestal gebruik gemaakt van een spons.

Wanneer de plastic droog is (na 12 tot 24 uur) ontstaat een laag die het schimmels uiterst moeilijk maakt om voedingsstoffen uit de kaaskorst op te nemen. Door deze laag wordt bovendien de indroging van de kaas voorkomen. Na verloop van tijd verliest de korst zijn glans en verweert, daarom moet de kaas een aantal malen van zo’n laag worden voorzien.

Het vochtgehalte van de kaaskorst is aanzienlijk lager dan dat van het inwendige van de kaas. Het buitenste laagje van het eiwiet is verhoornd en daardoor goed gesloten. De dikte van de korst is mede afhankelijk van het persen en het pekelproces.

Het wordt aangeraden de korst van de kaas te verwijderen voordat de kaas geconsumeerd wordt.

Advertenties